понеделник, 21 декември 2015 г.

ДА СИ НАПРАВИМ КОЛЕДНА РИСУВАНА ЧАША

Коледа е след няколко дни и ни се иска да сме заобиколени от колкото се може повече неща, носещи празничното настроение. Ще ви покажа една чаша, която лесно може всеки да си направи вкъщи дори без да е много добър в рисуването, стига да има малко търпение. Идеална е да изпиете в нея сутрешното кафе или пък горещия шоколад следобед, а защо не и да я поднесете на любим човек.

И така какво ни е необходимо:
  • Чаша керамична - моята е със чинийка, може да намерите такива в някое левче или в почти всички хипермаркети
  • Спирт и памук - за почистване на повърхността
  • Четка, инструмент за точки или клечка за зъби - с което ще ви е най-удобно да правите точките
  • Боя за стъкло и керамика - с или без изпичане, каквото имате под ръка. Също много подходящо и дори още по-лесно ще бъде ако използвате маркери за керамика (аз нямам), тогава четката по-горе става излишна :)
  • Добро настроение и търпение - не бързайте, работете спокойно и внимателно за да се получи красиво.

План за действие

Измийте чашата или чашата и чинийката (в моя случей) добре с веро и го оставете да се отцедят. Внимавайте да не мажете много с пръсти за да не попада кожна мазнина, може да се забършат с кухненска хартия. Когато са сухи пригответе нужните материали и си освободете удобно място за работа. Първо напоете памука със спирт и минете по цялата повърхност на чашата за да премахнете ако е останала кожна мазнина. Ако ви е удобно може да работите с гумени ръкавици, аз лично не мога. След като е почистена чашата започнете с помощта на четката да правите точки с различна големина в желана от вас форма. Не се стремете да следвате някаква последователност, а оставете ръката да работи свободно. Отначало не изглежда много добре, но когато точките започнат да стават повече придобива много красив вид. Украсете колкото гояма част от чашата решите, но гледайте украсената част да е по малко отколкото неукрасената (така изглежда по-добре). Понеже през цялото време ще правите едно и също - а именно точки, ако ви стане прекалено монотонно спрете, починете и тогава продължете, идеята е да ни е приятно докато съзнаваме нещо красиво, нали? 

Когато свършите с декорацията би трябвало да получите нещо подобно или пък по-красиво :)











Весели празници и приятно творене!