вторник, 29 януари 2013 г.

Подарък за Свети Валентин

 Малко въведение
Наближава празникът на влюбените и в този дух реших да направя няколко варианта за подарък на любим човек. Той може да бъде не само половинката Ви, но и скъпа приятелка, на която сте решили да направите изненада тази година. Реших че няма да купувам специално нови стъкълца, а ще ползвам неща, които имам вкъщи и намерих четири чаши за червено вино, най-обикновени и една чаша дошла в комплект с алкохолна напитка. Вие може да ползвате каквото имате - чашите за вино е добре да са две, но ако имате само една може да стане свещник, керамична чаша за кафе и чай ще свърши прекрасна работа, скучна стара ваза също би се превърнала в чудесен аксесоар за дома. Ако пък нямате нищо под ръка идете в някоя от големите вериги магазини, там почти винаги има винени чаши на ниски цени, дори формата им да не ви допада много (на мен лично формата на тези чаши, които съм използвала, не ми е любимата) украсата, която ще направим напълно ще ги преобрази.

И така какво ни е необходимо

  • Чаши
  • Контури за стъкло 
  • Бои за стъкло
  • Четка 
  • Малко търпение и въображение
Започваме да творим

Това, което трябва да направим първо и да не забравяме никога е да измием хубаво чашите с гъбичка и препарат, след това оставяме да изсъхнат. Преди да започнем да работим по тях е добре да почистим и със спирт за да сме сигурни че няма да остават отпечатъци от пръстите ни, защото те пречат на боята да се задържи и е възможно скоро след направата творението ни да остане без украса. Добре е да се работи с ръкавици, но аз рядко слагам защото ми е по-трудно да работя с тях. Ако и Вие не слагате просто внимавайте да не мажете много с пръсти по местата където ще рисувате.

След като сте направили всичко до тук е време за контурите. Формите по чашките са по ваша преценка, както и цветовете, аз залагам на сърцата, защото са най-популярни и в същото време се правят сравнително лесно. Вие може да направите освен сърца и цветя, пеперуди, мечета зайчета, каквото вих хрумне на момента. 

След като направите контурите чакате да изсъхнат много добре защото иначе рискувате да се размажат и да се наложи да почнете всичко отначало. Второто, което правим е да оцветим фигурките. Цвета е по желание - аз залагам пак на класическото червено, може да се използва и розово, златно или сребърно. 

След това аз добавих малко точки по чашките просто за да не стои празно и да изглежда по закачливо и интересно, може да запълните пространството и с малки сърчица или звездички.

Последното което добавяме е надпис на столчето, той е по желание. Може да го пропуснете или пък да напишете името на човека за когото ще бъде подаръка. Може да сложите сърчица и там, всичко което ви харесва е подходящо. Само не забравяйте че тази част се прави последна защото много често се размазва ако почнем от нея.

Последната стъпка е изпичането и след това имаме готов подарък. Слагаме красива панделка или пък аранжираме в кошница и сме готови.
Ако имате допълнителни въпроси с радост ще отговоря. Пожелавам ви приятно творене и весело посрещане на прекрасния празник.




Идеи за подаръци за Свети Валентин може да намерите тук: http://napravi-si-sam-diy.blogspot.com/2013_02_01_archive.html