петък, 17 август 2012 г.

Рисуване върху керамични чаши

Това спокойно може да се превърне в "Рисуване върху чинии, свещници, пепелници, вази" и общо взето всичко, което имате под ръка или намерите на изгодна цена, а изглежда скучно. В случая аз използвах чаши за кафе. 

Принципа на работа е същият като при стъклото, само едно важно уточнение - използват се бои с изпичане за стъкло и порцелан (моите са на Porcelan Art). Хубавото тук е че цветовете изпъкват много добре заради бялата основа. Когато се нанасят върху стъклото боите стоят леко прозрачни, особено тези, които не са много гъсти, докато при порцелана се получава много хубава плътност и цветовете сякаш светят.
И така ако ви се иска да пробвате нещо ново, може да го направите с материалите, които имате от стъклото. Стъпките са абсолютно аналогични с тези, които се следват при стъклото.

1.Избираме съда, върху който ще рисуваме, измиваме го добре с препарат и вода, непосредствено преди рисуването избърсваме със спирт и подсушаваме.

2.Нанасяме контурите и изчакваме да изсъхне

3.Запълваме с боя и изчакваме да изсъхне

4.Изпичаме, оставяме да изстине

5.Готови сме :)

Няма да слагам снимки на всеки етап защото съм използвала същия вид шарка като при това шише, може да видите подробните стъпки тук http://glassartviolina.blogspot.com/2012/07/blog-post.html

Това са готовите чашки, идеални за сутрешно кафе или следобеден чай