петък, 17 август 2012 г.

Рисуване върху керамични чаши

Това спокойно може да се превърне в "Рисуване върху чинии, свещници, пепелници, вази" и общо взето всичко, което имате под ръка или намерите на изгодна цена, а изглежда скучно. В случая аз използвах чаши за кафе. 

Принципа на работа е същият като при стъклото, само едно важно уточнение - използват се бои с изпичане за стъкло и порцелан (моите са на Porcelan Art). Хубавото тук е че цветовете изпъкват много добре заради бялата основа. Когато се нанасят върху стъклото боите стоят леко прозрачни, особено тези, които не са много гъсти, докато при порцелана се получава много хубава плътност и цветовете сякаш светят.
И така ако ви се иска да пробвате нещо ново, може да го направите с материалите, които имате от стъклото. Стъпките са абсолютно аналогични с тези, които се следват при стъклото.

1.Избираме съда, върху който ще рисуваме, измиваме го добре с препарат и вода, непосредствено преди рисуването избърсваме със спирт и подсушаваме.

2.Нанасяме контурите и изчакваме да изсъхне

3.Запълваме с боя и изчакваме да изсъхне

4.Изпичаме, оставяме да изстине

5.Готови сме :)

Няма да слагам снимки на всеки етап защото съм използвала същия вид шарка като при това шише, може да видите подробните стъпки тук http://glassartviolina.blogspot.com/2012/07/blog-post.html

Това са готовите чашки, идеални за сутрешно кафе или следобеден чай


четвъртък, 5 юли 2012 г.

Бутилка с морски привкус

Как да превърнем непотребната бутилка от вино в красиво украшение за дома

В тази публикация ще обясня как от една обикновена бутилка съм направила красиво украшение за дома, което може да ви напомня за морето. Вие разбира се може да го направите в цветове по ваш вкус, но аз се спрях на сините нюанси защото ми е много морско напоследък.
И така... нека започнем да творим

1. Да си изберем бутилка


 аз съм се спряла на такава от вино, но и малките бутилки от сос или кетчуп също вършат чудесна работа. Единственото условие, което трябва да спазите е да изберете прозрачна, за да може цветовете и контурите да се виждат. Не съм пробвала със зеленикава бутилка, но може би ако сложите някаква основа пак ще свърши работа. Ще ми бъде интересно да видя такава :) Ето я моята:

2.Как да премахнем етикета


Когато вече сте избрали бутилката се почва едно лудо търкане на етикети в мивката. Поне аз в началото сменях гъби, телчета,препарати, чоплех като граблива птица и резултата в крайна сметка беше
 А сега и тайната как най-лесно да махнете етикета - с бензин. Това е начинът. Аз лично съм сипала моя в шишенце от обезмаслител и когато ми трябва само пръскам, изтърквам с телчето и готово. Става бързо,много по лесно отколкото с веро, единственото лошо е силната миризма, но после си проветрявам или го правя на терасата.

3. Хоризонтални линии

първото нещо от процеса на рисуване, с което аз започнах беше да си направя хоризонтални линии. Те стават най-лесно ако си залепите нещо, което да ги направи идеално прави. Мисля че има и специални ленти, с които да се прави, но аз нямах така че използвах най-обикновен скоч. Става и с изолирбанд - пробвала съм. След като си залепите лентичките просто трябва да оцветите празното място. Изчаквате да изсъхне и отлепяте
Един съвет - боята трябва да е по течна и се старайте да не "мажете" много върху скоча, защото при отлепване може да се повредят линиите. Така стана с моите светло сини и се наложи да ги изтрия.

4.Контури

след като сме си направили линиите, изчакали сме да изсъхнат и сме премахнали скоча е време да си направим фигурки с контури,по наше желание. Аз направих моите мънички следени една за друга,но вие може да си направите морски кончета, корабчета, звездички или каквото ви хрумне. Важното е да стане красиво. Ако решите да следвате точно моя модел, ето как изглеждаше бутилката само с контура

Аз направих и няколко заврантулки просто за да изглежда по завършено :)

5.Запълване на контура


в тази част трябва да си оцветим фигурките, които сме направили. Аз започнах с тъмно синия цвят и запълвах фигурки, които не се допират. Ако следвате моя модел стремете се съседни квадратчета да не са в един цвят, а да са през едно или през две - така изглежда по добре. След като свършите със тъмно синьото, трябва да изглежда приблизително така


След като свършим със тъмното, преминаваме към светло синьото, бялото, а последните няколко кутийки аз запълних с контур с брокатени частици

6. Краен резултат 

Запълнили сме всички кутийки, бутилката е изсъхнала и сега остава само да я изпечем, поне при мен защото боите ми са с изпичане. Ако вашите са без тогава този момент го пропускате. Последното, което аз направих е да увия на гърлото връвчица, така ми изглежда по красиво. И това е готови сме с нашата морска бутилка. Това е моята

неделя, 27 май 2012 г.

Изрисувани нещица

 Как да изберем предмет за рисуване

Ако сега започваме да се занимаваме с рисувано стъкло второто нещо, което трябва да направим след като си набавим боичките е да решим върху какво ще рисуваме.
Естествено има безброй различни нещица, които можем да ползваме - чаши, бутилки, буркани, пепелници, свещници, кани, вази и общо взето всичко, което ви хрумне върши работа. В началото обаче не е много лесно да съумееш да направиш нещата така че да ти хареса резултата. Затова моят съвет е да не се купуват скъпи съдове, а да се работи  върху неща, които са в къщи или да се вземат такива от магазините "за един лев".

  •  Шишета

Шишетата са нещо, което всеки има в дома си и същевременно са  лесни за работа. Аз лично се спирам на такива от бяло вино, които са без релефи и са прозрачни. Ако решите обаче може да изпробвате релефни и а превърнете формите в цветни красоти. Дори тъмните шишета могат да се използват, но ако се сложи някаква основа отдолу. Тук не съм много компетентна, но мисля че се прави с бял латекс и след като изсъхне се рисува. Скоро ще пробвам този начин и ще споделя резултати. Аз съм правила няколко шишета и повечето са били с фрост ефекта. Получава се много интересно и е подходящ подарък за сватба, бал, кръщене или каквото прецените.

Изключително интересни бутилки има и от зехтин  и ракия, общо взето ако претърсите килера все ще изкочи нещо интересно така е не се колебайте.
  • Чаши

Чашите са малко по труднички за изработване, поне според мен. Не ги препоръчвам ако сега започвате, но все пак вие ще решите. Това, което мога да споделя като опит - когато ги рисувате са малко неудобни за държане и когато съхнат има от опасност от разтичане на боите. Не трябва да прекалявате с боята на веднъж, ако искате да е по плътно, а боята е прозрачна по-добре направете няколко слоя отколкото да нанесете голямо количество още първия път.
Някой мои чаши:

За бяло вино 

Малки чашки

 Това е чаша за червено вино, но ми беше останала една и е предназначена за свещник :)


  • Буркани

Изключително приятен съд за работа. Имам много направени буркани, а и има такова голямо разнообразие от форми, че не е възможно да ти омръзнат. Аз лично започнах точно с бурканчетата, които се използват за съхранение на подправки. Лесно се намират, не са много скъпи, а и не са кой знае колко  големи за да представляват трудност. Също много удобни и функционални са бурканите с метални закопчалки, а щом са изрисувани стават чудесен подарък за всеки повод. От друга страна обаче и най-обикновените буркани, които се използват за компоти, консерви и тъка нататък не са за подценяване. Зависи изцяло от вас какво ще се получи - иска се само фантазия и търпение.

Буркан със метална закопчалка

Обикновен буркан

Малки бурканчета за подправки

Още мои неща може да разгледате тук Ръчно рисувано стъкло _VioLinA_
Това са някой съдове, които аз предпочитам, но вие може да се спрете на нещо различно ще се радвам да споделяте ваши идеи. Най-много ме впечатляват т.нар. рециклирани неща - стъкларийки, които са се използвали за нещо друго :))

събота, 19 май 2012 г.

Материали, техники и страсти :)

Това е първата ми публикация и тя ще е по скоро да разкажа как започнах да се занимавам с рисуване върху стъкло, какви материали използвам , от какви неща се интересувам и се надявам да е полезно и интересно


Преди около пет месеца реших да си купя бои за стъкло. Винаги съм обичала да рисувам, не съм се занимавала професионално, нито пък съм била кой знае колко добра художничка :) Просто това е нещо, което ми доставя удоволствие и обичам да го правя. Интересувам се от много техники за ръчна изработка, но някак се спрях  на стъклото. Това не означава че съм се отказала от другите неща, просто в момента съм решила да се усъвършенствам в това преди да захвана друго. И така, бях гледала няколко клипчета за рисувано стъкло и реших че ще пробвам. Погледнах в интернет къде има магазини за художнически материали, защото от скоро живея в Бургас и отидох. Аз  лично знам два такива магазина. 

Боите, които използвам

Първите бои, които си купих бяха на Porcelan Art , бои с изпичане. Първоначално се разколебах, защото ми се искаше да бъдат, такива които не се пекат, реално погледнато това е допълнително неудобство. Имам предвид че аз не исках да ги пека във фурната, която ползвам за готвене от гледна точка на това, че би могло да се отделят вредни изпарения. Все пак си казах какво толкова, ще измисля къде да ги изпека и без това щеше да е само проба. 
Това са боите. В началото бяха само няколко цвята после се поувеличиха :)

Следващата марка, която пък  взех от другия магазин беше Hobby line. Честно казано те имат много интересни цветове, освен обикновените имат и такива, които се водят металик. Също са с изпичане. Сравнени с предните са малко по течни и цветовете стоят полупрозрачни, другите са доста гъсти, но зависи от ефекта, който се търси. И двата вида са на водна основа и нямат силна миризма като нормалните акрилни бои или като витражните за стъкло. 
Това са втория вид 

Последните, които се поръчах са на Marabu, тук не открих такива а ми харесаха цветовете и затова реших да пробвам. Няколко цвята поръчах и съм доволна, имат различни милилитри и можеш да избереш кои точно да вземеш, а освен това там от където аз поръчах ми ги доставиха още на следващия ден, което е супер. Тези се водят без изпичане, ако изчакаш няколко дена могат да се мият, но не им пречи и да се изпекат. Аз лично ги ползвам заедно с другите и нямам проблеми.
Това са последните

Контури

Контурите, които ползвам са на различни марки имам на тези трите по горе имам и такива, които се водят за витражните бои. На мен лично ми е по удобно когато отворчето е по тънко, но имам и два които са по дебели. Зависи за какво се използват. В началото не е много лесно да се работи с контурите, особено с черния. Така че ако сега започвате го избягвайте или правете тренировки върху непотребни стъкалца. 

Техника

Техниката, която аз ползвам, ако може да се нарече техника, е такава:
  1. Измивам предварително съда - чаши, буркан, шише или каквото ще рисувам. Трябва да е абсолютно чист за да легне добре боята
  2. След като изсъхне забърсвам добре с кухненска хартия за да се уверя че всичко е махнато. 
  3. Нанасям контура - винаги започвам с него, някой го нанасят след това, но аз не :)
  4. Запълвам с боя, като първо изчаквам да изсъхне контура, за да не го размажа
  5. Изпичам във фурна - изчаквам около ден и половина да си изсъхне добре боята и след това изпичам във фурната
Това е което аз правя. Надявам се да е било полезно, защото когато аз започвах, получавах различна информация и е малко объркващо,когато не знаеш как стоят нещата.
Много ще се радвам да споделяте неща, които вие знаете за да мога и аз да се науча на нещо ново. Ако мога да бъда полезна с нещо, ще се радвам да помогна. Следващият пост ще бъде с нещата, които съм направила и  по които  работя.