неделя, 27 май 2012 г.

Изрисувани нещица

 Как да изберем предмет за рисуване

Ако сега започваме да се занимаваме с рисувано стъкло второто нещо, което трябва да направим след като си набавим боичките е да решим върху какво ще рисуваме.
Естествено има безброй различни нещица, които можем да ползваме - чаши, бутилки, буркани, пепелници, свещници, кани, вази и общо взето всичко, което ви хрумне върши работа. В началото обаче не е много лесно да съумееш да направиш нещата така че да ти хареса резултата. Затова моят съвет е да не се купуват скъпи съдове, а да се работи  върху неща, които са в къщи или да се вземат такива от магазините "за един лев".

  •  Шишета

Шишетата са нещо, което всеки има в дома си и същевременно са  лесни за работа. Аз лично се спирам на такива от бяло вино, които са без релефи и са прозрачни. Ако решите обаче може да изпробвате релефни и а превърнете формите в цветни красоти. Дори тъмните шишета могат да се използват, но ако се сложи някаква основа отдолу. Тук не съм много компетентна, но мисля че се прави с бял латекс и след като изсъхне се рисува. Скоро ще пробвам този начин и ще споделя резултати. Аз съм правила няколко шишета и повечето са били с фрост ефекта. Получава се много интересно и е подходящ подарък за сватба, бал, кръщене или каквото прецените.

Изключително интересни бутилки има и от зехтин  и ракия, общо взето ако претърсите килера все ще изкочи нещо интересно така е не се колебайте.
  • Чаши

Чашите са малко по труднички за изработване, поне според мен. Не ги препоръчвам ако сега започвате, но все пак вие ще решите. Това, което мога да споделя като опит - когато ги рисувате са малко неудобни за държане и когато съхнат има от опасност от разтичане на боите. Не трябва да прекалявате с боята на веднъж, ако искате да е по плътно, а боята е прозрачна по-добре направете няколко слоя отколкото да нанесете голямо количество още първия път.
Някой мои чаши:

За бяло вино 

Малки чашки

 Това е чаша за червено вино, но ми беше останала една и е предназначена за свещник :)


  • Буркани

Изключително приятен съд за работа. Имам много направени буркани, а и има такова голямо разнообразие от форми, че не е възможно да ти омръзнат. Аз лично започнах точно с бурканчетата, които се използват за съхранение на подправки. Лесно се намират, не са много скъпи, а и не са кой знае колко  големи за да представляват трудност. Също много удобни и функционални са бурканите с метални закопчалки, а щом са изрисувани стават чудесен подарък за всеки повод. От друга страна обаче и най-обикновените буркани, които се използват за компоти, консерви и тъка нататък не са за подценяване. Зависи изцяло от вас какво ще се получи - иска се само фантазия и търпение.

Буркан със метална закопчалка

Обикновен буркан

Малки бурканчета за подправки

Още мои неща може да разгледате тук Ръчно рисувано стъкло _VioLinA_
Това са някой съдове, които аз предпочитам, но вие може да се спрете на нещо различно ще се радвам да споделяте ваши идеи. Най-много ме впечатляват т.нар. рециклирани неща - стъкларийки, които са се използвали за нещо друго :))

Няма коментари:

Публикуване на коментар